Educatief Speelgoed

Kinderen vinden het heerlijk om te spelen. Gelukkig maar, want spelen ook vaak heel erg leerzaam. Tijdens het spelen oefenen kinderen met allerlei vaardigheden die belangrijk zijn voor hun ontwikkeling. Denk bijvoorbeeld aan de grove of fijne motoriek, maar ook aan hun creativiteit, taalvaardigheid en cognitieve vermogen.Weergave:
  1 / 19  Bezig met laden...
   1  2 3 4 5  

Met educatief speelgoed wordt het oefenen van dit soort dingen éxtra leuk. Kinderen zullen vaak niet eens door hebben dat ze verschillende vaardigheden aan het oefenen zijn. Het educatieve speelgoed moet dan wel afgestemd zijn op de interesses en de leeftijd van het kind. Educatief speelgoed komt daarom in allerlei soorten en maten. Voor elk kind is er wel educatief speelgoed waar ze uren zoet mee zijn. Maar wat is educatief speelgoed nou precies? En voor wie is het educatieve speelgoed geschikt? Je ontdekt er hier alles over.

Wat is educatief speelgoed?

Laten we bij het begin beginnen: wat is educatief speelgoed? Kinderen leren veel over de wereld en ontwikkelen nieuwe vaardigheden door dingen te ervaren. Educatief speelgoed speelt hier slim op in. Het speelgoed is niet alleen gemaakt om kinderen te vermaken, maar heeft ook een achterliggend leerdoel. Zo leren kinderen een bepaalde vaardigheid, trainen ze hun probleemoplossend vermogen of wordt hun creativiteit gestimuleerd tijdens het spelen. Of speelgoed educatief is ligt dus vooral aan het achterliggende doel van het speelgoed. Educatief kinderspeelgoed is echt gemaakt om kinderen iets te leren, terwijl ander speelgoed kinderen vooral wil vermaken.

Verschillende soorten educatief kinderspeelgoed

Hoewel elk type educatief speelgoed hetzelfde achterliggende doel heeft, namelijk kinderen wat leren, zijn er wel veel verschillende soorten van dit speelgoed. Juist dat maakt dat het educatieve speelgoed interessant is voor álle kinderen.

Qua interessegebieden, maar ook qua leeftijd en ontwikkelingsniveau zit er immers veel verschil tussen kinderen. Educatief speelgoed voor een dreumes ziet er heel ander uit dan voor een tiener. En waar het ene kind dol is op het bouwen van treinbanen wil de ander liever alles ontdekken over kristallen. Educatief speelgoed kan dan ook veel verschillende vormen aannemen. Van telramen tot magnetische blokken en van puzzels tot wetenschappelijke experimenten.

Welk educatieve speelgoed kies ik voor mijn kind?

Zoals je hebt gelezen bij ' Wat is educatief speelgoed? ' heeft educatief kinderspeelgoed altijd een achterliggend leerdoel. Dit leerdoel is niet bij elk speelgoed hetzelfde. Hier moet je dus rekening mee houden bij het kiezen van het speelgoed. Welke vaardigheid wil je bij je kind stimuleren? Daarnaast moet je natuurlijk ook met het kind zelf rekening houden. Waar liggen de interesses, hoever is hij of zij in de ontwikkeling en wat vindt hij of zij leuk? Bij het kiezen van speelgoed beantwoord je dus meerdere vragen:

  • Is dit speelgoed educatief?
  • Welke vaardigheid wordt er gestimuleerd?
  • Sluit dit speelgoed aan op de leeftijd en het ontwikkelingsniveau van mijn kind?
  • Past dit speelgoed in de belevingswereld en interesses van mijn kind?


Bij het kiezen van het educatieve speelgoed is het vooral belangrijk dat het bij jouw kind past. Te moeilijk speelgoed bevordert de leercurve niet. Zorg er dus voor dat het speelgoed uitdagend, maar niet té moeilijk is. Iets eenvoudiger speelgoed is vaak een goed opstapje naar de moeilijkere dingen. Dat maakt het spelen én leren leuker en effectiever.

Educatief speelgoed op school

Niet alleen thuis, maar ook op school wordt veel educatief kinderspeelgoed gebruikt. Hierbij wordt gekeken op het speelgoed educatief bijdraagt aan de leerdoelen van de klas. Omdat er in binnen één klas veel verschillende kinderen zitten, wordt er vaak gekozen voor een aantal verschillende soorten speelgoed. Zo is er voor elk kind wel iets interessants bij.

Advies nodig? Laat het ons weten!

In onze webshop vind je een ruim assortiment educatief kinderspeelgoed. Bij ons weet je zeker dat het speelgoed educatief is. Bovendien staat het speelgoed ingedeeld in diverse categorieën, zodat je makkelijk vindt wat je zoekt. Heb je toch nog vragen of wil advies bij het kiezen van het speelgoed? Neem dan gerust contact met ons op. We denken graag met je mee! Zo zorgen we samen voor veel plezier én leerzame momenten voor alle kinderen.


Als thuis en schoolleverancier leveren wij de leukste en uitdagendste leermiddelen, hobby en educatieve materialen. Wij hebben als specialist het meest uitgebreide aanbod voor studenten in het basis onderwijs, voortgezet onderwijs en natuurlijk voor thuis.

speelgoed - lesmateriaal - technisch speelgoed - wetenschap - magnetisch speelgoed - leerzaam - educatief speelgoed - opvoedkundig - kinderspeelgoed - onderwijs - constructie speelgoed


Je bekeken producten