Fischertechnik

Fischertechnik

FISCHERTECHNIK CONSTRUCTIE SYSTEMEN

Fischertechnik is in 1965 uitgevonden door Artur Fischer en is een constructie- en bouwsysteem waarmee op schaal echt functionerende modellen worden gemaakt. Het materiaal is gemaakt van kunststof, voornamelijk nylon (polyamide).

De kern van het systeem is een unieke schuif/knelconstructie, waarbij nokjes in een ronde, half open gleuf worden geschoven. Dit levert een sterke en op elke maat aan te passen verbinding op. Bovendien kan in alle richtingen aangebouwd worden. De precisie waarmee de onderdelen zijn vervaardigd, is buitengewoon groot en voor speelgoed ongeëvenaard.

Klik >> Hier voor meer informatie over Fischertechnik.
Klik >> Hier voor Software en andere downloads van Fischertechniek.

Klik op onderstaande categorie om de betreffende producten te bekijken.



Weergave:
 


Bezig met laden...

Fischertechnik

De assen zijn zowel in staal als in nylon uitgevoerd. Voor grotere, industriële modellen worden aluminium staven gebruikt.
Er zijn motoren verkrijgbaar (9 en 24 Volt) in verschillende maten, aangepaste elektronica (flipflop), mini schakelaars, sensoren (licht, temperatuur, infrarood, vocht, etc.), interface, pneumatiek, hydraulica, mechanica, voertuigtechnieken, enzovoort. Elk onderdeel is los verkrijgbaar.

Geschiedenis

Fischertechnik is een productgroep van fischerwerke, de fabrikant van bevestigingstechnieken. De grijze nylon pluggen zijn wereldberoemd.
Toen in 1965 een creatieve werknemer van nylon restmateriaal een soort voertuigje in elkaar zette, besloot het bedrijf om dit als aardig kerstpresentje aan alle afnemers in de bouwwereld op te sturen. De reacties waren zeer positief en het bleek zo goed in de smaak te vallen, dat er veel vraag naar kwam. Men besloot toen een aparte divisie op te richten. Sinds 1966 wordt Fischertechnik op bescheiden schaal geproduceerd en verkocht.
Er zijn geen grote reclamebudgetten. De filosofie is "kwaliteit verkoopt zichzelf". Bovendien maakt de produktgroep Fischertechnik maar 10% uit van de gehele omzet van de Fischer fabriek.

Bouwen in je eentje en dan?

De meeste fans van Fischertechnik bouwen in hun eentje. Als het model gereed is, laten ze het zien aan familie, vrienden en kennissen. Iedereen vindt het model prachtig, maar urenlang over Fischertechnik praten, willen ze niet. Ook bij specifieke problemen tijdens het bouwen, kunnen ze je niet bijstaan.
Menigeen herkent wel iets uit het bovenstaande: je hebt dringend behoefte aan 'soortgenoten', die al even fanatiek aan het bouwen zijn als jijzelf, die op de hoogte zijn van onderdelen en creatief willen meedenken om vraagstukken op te lossen.
Deze behoefte was voor een tweetal enthousiastelingen aanleiding om in 1990 een vereniging van en voor technische modelbouwers op te richten: De Fischertechnikclub Nederland. Een officiële vereniging met goedkeuringslabel van de Fischer fabriek in het Zwarte Woud.
Onderling urenlang praten, contacten leggen, bijeenkomsten organiseren en niet te vergeten een verbindend clubblad. Een clubblad waarmee het uitwisselen van modelbeschrijvingen mogelijk wordt; om na te bouwen of om je fantasie te prikkelen. Ook je eigen model wordt in het clubblad afgedrukt, mits het origineel en duidelijk omschreven is (bij voorkeur met foto's). Nieuws krijgen we direct uit Duitsland en er zijn nauwe contacten met buitenlandse fans en importeurs.

Technisch speelgoed = ervarend leren

Met de opkomst van de computer neemt de laatste jaren de belangstelling voor technisch speelgoed enorm toe. Het is buitengewoon leerzaam om modellen te ontwerpen en te bouwen die vervolgens door de computer bestuurd worden.
Dit wordt ook wel mechatronica genoemd; een samenvoegsel van electronica en mechanica.
Al spelend leert men zo de beginselen van dit nieuwe vakgebied mechatronica kennen.

Speelgoed

In de 60-er jaren waren er basisdozen met nummers 50, 50/1, 50/2, 50/3, 100, 200, 300, 400, Electromechanica EM 1/2/3, Electronica EC 1/2/3, Hobby 1/2/3/4, Statica, Pneumatica, etc.
Een handleiding gaf slechts enkele bouwvoorbeelden en basisprincipes, waarna er naar hartelust en met fantasie gebouwd kon worden. De zilverkleurige HOBBY boeken waren uitstekend gedocumenteerd en zeer in trek.
Na een periode met schitterende modeldozen (supertrucks) is men nu in een nieuwe fase beland: de vertrouwde kleuren grijs en rood worden vervangen door zwarte, gele, blauwe en groene onderdelen. Voor kinderen van tegenwoordig veel aantrekkelijker. Thans is het kernprogramma naar leeftijdsgroep en vaardigheid onderverdeeld in: JUNIOR, MASTER en PROFI. Deze bouwdozen kunnen worden aangevuld met de PLUS-dozen: eenvoudige onderdelensets (SPECIAL) of aantrekkelijke THEMA dozen.

Onderwijs

In het technisch onderwijs is Fischertechnik een geliefd constructiesysteem. Zo heeft de Technische Universiteit in Delft bijvoorbeeld in 1991 een heel practicum met Fichertechnik ingericht, waarmee de studenten proefondervindelijk kunnen leren op welke wijze een computer kan meten en waarnemen hoe groot de hoek is van een scharnier of gewricht (robotica).

 

Onderdelen

Speeltechniek heeft als educatief technisch speelgoedspecialist een ruim assortiment van >> losse onderdelen en aanvullingssets van Fischertechnik.


Je bekeken producten