Speelgoed voor volwassenen

Speelgoed voor volwassenen

SPEELGOED VOOR VOLWASSENEN

Alhoewel de televisie ons hele dagen “kijkplezier” biedt, zijn velen al die uren achter de beeldbuis een beetje zat. Het leven heeft meer te bieden! Dat we onze vrije tijd ook anders kunnen besteden, wordt duidelijk uit deze folder. We hebben voor u wat ideeën verzameld om u thuis mee te amuseren, alleen of met anderen. Het kan ook zijn dat iemand uit uw omgeving zich erg verveelt.

Spellen

Spellen zijn er te kust en te keur, voor elke leeftijd, elk niveau, elk aantal spelers en elke behoefte. Jaarlijks komen er fraaie spellen uit, maar de klassiekers blijven populair. Denkspellen zijn momenteel erg in trek. Vooral woord- en cijferspelletjes. Hierbij moet je, met behulp van een beetje geluk, woorden en getallen vormen. Heel boeiend en spannend.

Dan zijn er tegenwoordig de spellen waarbij je je algemene ontwikkeling kunt testen. Door het veel te spelen, gaat je kennis met sprongen vooruit.
Ook populair zijn de spelletjes waarbij de ander door middel van een tekening het woord moet raden. Er ontstaan de meest grappige situaties. En dan de geduldspelletjes…Op elk gebied is er wel een spel te vinden: reizen, sporten, de politiek, geldzaken, strategisch, science fiction, de natuur. Keuze te over.

Spelcomputers

De spelcomputers zijn er niet alleen voor de jeugd, zo blijkt uit de verkoop. Volwassenen schaffen vaak voor zichzelf een dergelijk spel aan. Sommigen nemen een computer die kan worden aangesloten op de televisie. Anderen geven de voorkeur aan de handcomputer. Het aanbod van computerspelletjes is enorm. Men kan kiezen uit allerlei sferen, van avonturen tot denkspellen als schaken toe. De technische ontwikkelingen op dit gebied staan niet stil.


Fantasie- en rollenspellen

Aparte aandacht willen wij schenken aan de fantasie- en rollenspellen, uit Engeland en Amerika overgewaaid. Slechts enkele van deze spellen zijn in het Nederlands uitgebracht. De Nederlanders blijken geen aandacht voor deze spellen te hebben. "We zijn er te nuchter voor", wordt door menigeen beweerd. Wij betwijfelen dat ten zeerste.
Weliswaar dus slechts in beperkte mate in het Nederlands vertaald, blijkt de Engelse taal voor velen geen enkel bezwaar. Jaren geleden begon het met Dungeons & Dragons, waarbij, uitgaande van een speelbord, de spelers door middel van losse attributen en hun eigen fantasie, een bijzondere, vaak heel spannende wereld opriepen. Inmiddels zijn er uitgaven op diverse gebieden. Je kunt zelfs oorlogssituaties uit de Tweede Wereldoorlog naspelen, of avonturen beleven op een andere planeet of in de wereld van vampiers. Hoe moeilijker het spel, des te minder attributen er beschikbaar zijn en des te meer eigen creativiteit een rol gaat spelen. Mensen die hun fantasie de vrije loop willen laten, zullen enorm van deze spellen genieten.

Bouwpakketten

Naast de kant-en-klare modellen is het ook mogelijk om auto's, schepen, vliegtuigen, motoren en helikopters zelf te bouwen. Men heeft keuze uit bouwpakketten in hout, plastic en metaal. Er is verf verkrijgbaar om het bouwwerk, de juiste kleur te geven.
Er zijn prachtige houten modellen, zoals oude zeilschepen. Deze zijn niet eenvoudig omdat ook de zeilen en andere attributen aangebracht moeten worden. Voor degenen die nog een stap verder willen zijn er radiografisch bestuurbare modellen met elektromotoren. Er zijn speciale modelbouwclubs waarbij de leden met elkaar hun creaties in de open lucht gaan uittesten en wedstrijden houden.
Bouwen kan ook met karton. Met behulp van een bouwplaat, schaar en lijm kunnen de fraaiste bouwwerken gemaakt worden. Lang werd het ten onrechte beschouwd als een hobby voor kinderen, maar die tijd is gelukkig voorbij. Dat het niet langer 'kinderwerk' is blijkt wel uit een der laatste nieuwtjes: de Sint Pieter te Rome.

Treinen

Ook in de miniatuur treinen heeft de techniek niet stilgestaan. 'Digital' is ook in deze wereld doorgedrongen. Alhoewel de meeste modelspoorliefhebbers deze hobby al sedert hun kindertijd uitoefenen, komt het regelmatig voor dat ouderen hun treintjes weer uit een diepe kast tevoorschijn halen om hun jeugdhobby op te pakken.
Gelukkig zijn er door heel Nederland nog genoeg hobbywinkels waar treinen in de meest ruime zin te koop zijn.

Schilderen

Hoe vaak gebeurt het niet dat ouderen met meer vrije tijd gaan schilderen? Ze hadden dat hun hele leven al willen doen, maar er geen gelegenheid voor gehad. Ze kopen een tekenblok en potloden of houtskool en gaan iets uit de kamer naschilderen. Sommigen pakken het gelijk wat professioneler aan en kopen schildersezel, papier en verf. Voor degenen die het te ingewikkeld vinden om zelf een kunstwerk te maken zijn er speciale schildersdozen verkrijgbaar waarbij de tekening van het schilderij al klaar is. Deze tekening is ingedeeld in vakjes die ingekleurd moeten worden. De juiste kleuren worden in die vakjes aangegeven en de verf zit in de doos. Heb je alle vakjes goed ingekleurd, wat overigens echt nog niet meevalt, dan ontstaat er een fraai schilderij. Men kan kiezen uit diverse landschappen en stillevens. Een echte hobby voor de liefhebber.

Puzzels

Puzzels zijn er tot maar liefst 6000 stukjes. Degenen die voor het eerst gaan puzzelen, kunnen het beste beginnen met een duidelijke afbeelding waarbij verschillende kleuren zijn gebruikt. Gelijk van start gaan met een grote vaalgrijze luchtpartij zal zo ontmoedigen dat het puzzelen zich niet kan ontplooien tot een hartstochtelijke vrijetijdsbesteding. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die in een stad wonen de voorkeur geven aan een rustig landschap en mensen die buiten wonen een wat drukker beeld prefereren. Handig om te weten als iemand een puzzel wil hebben.
Puzzelfabrikanten bedenken telkens weer iets nieuws. Van mini-mini puzzels met kunstafbeeldingen tot legpuzzels zonder afbeelding. Deze laatste puzzel is opgebouwd uit losse cartoons die als geheel een verhaal vormen. De puzzel heeft hierdoor een extra dimensie wat echte puzzelaars alleen maar leuk vinden.


Tot slot

Als u in een speelgoedzaak iets gaat kopen voor uw buurmeisje, neefje of nichtje, kijk dan voortaan ook eens rond voor u zelf. U zult verbaasd staan over het aanbod.
Wellicht vindt u dan gelijk uw nieuwe hobby.

Speeltechniek heeft een uitgebreid assortiment Wetenschap en Techniek Speelgoed materialen voor Volwassenen. Als u filtert op Leeftijd – 12 jaar en ouder krijgt u ze allemaal te zien.
 
      12-06-2019 13:34