Engino PICO Draaitollen

Engino-PICO-Draaitollen

Engino Pico Draaitollen

Pico draaitollen zijn altijd een favoriet stuk speelgoed van kinderen.

>> ENGINO heeft een nieuwe reeks van kleurrijke Pico Draaitollen ontwikkeld, waar je leuke creativiteit en rondvliegende kracht ontmoet.

Elk set van de Pico draaitollen bevat een speciaal tol component voor draaiondersteuning, een gedrukte kleurige schijf en een bibliotheek van standaard ENGINO onderdelen gekleurd met metalen pigmenten.

Op basis van een enkele set kunnen er twee modellen gemaakt worden en wanneer alle sets gecombineerd worden kunnen er 3 grotere modellen van vliegtuigen en helikopters worden gemaakt!

Bekijk >> Hier het productblad van de Draaitolen.

Instructies voor de combinatie modellen zijn te vinden op de website >> ENGINO internationaal  en meer modellen worden regelmatig ge-upload voor nieuwe bouwmogelijkheden.


Weergave:
 

De Tol

Een draaitol is een stuk speelgoed, dat door snel ronddraaien op een puntje kan blijven staan en zo de zwaartekrachtswetten lijkt te schenden.

Er zijn verschillende soorten draaitollen: priktollen, zweeftollen en bromtollen.

Een bromtol is een vrij grote draaitol van metaal die draaiend wordt gehouden door het indrukken van een omhoog stekende pen. De zoemende of brommende toon wordt voortgebracht door luchtwervelingen in een groot aantal gaten in de omtrek van de tol. Dit kan men vergelijken met de wervelingen rond de stemtong van een fluit of over de rand van een fles of pijp die aangeblazen wordt, zoals een panfluit.

In de jaren vijftig van de 20e eeuw was priktollen onder de jeugd erg populair. De houten priktol loopt naar de onderzijde conisch toe, wordt met een touwtje omwonden dat voor de draaiende beweging zorgt als de tol met een bepaalde beweging op de straat wordt geworpen.
Het touwtje moet aan het uiteinde worden vastgehouden, waardoor de tol bij het wegwerpen zal afwikkelen en de draaiende beweging ontstaat. Door de gyroscopische werking richt het snel draaiende corpus zich op en zal de tol op de taats (een metalen punt aan de onderkant) blijven draaien.
Bij steeds lagere draaisnelheid zal de verticale stand steeds instabieler worden tot de tol uiteindelijk omvalt en geleidelijk tot stilstand komt.

In die tijd waren er ook tollen die door er met een klein zweepje tegen aan te slaan draaiend werden gehouden.

Tolbewegingen

Beweging van een tol of een planeet

Een tol, maar ook een draaiende planeet in een zwaartekrachtveld maakt drie bewegingen:

• R=Rotatie
• P=Precessie
• N=Nutatie


  


 

 

Onderdelen

Speeltechniek heeft als educatief technisch speelgoedspecialist een ruim assortiment van losse onderdelen en aanvullingssets van >> Engino


Je bekeken producten