De tien speelgoedregels die helpen!

De tien speelgoedregels die helpen!

DE TIEN SPEELGOEDREGELS DIE HELPEN!

Goed speelgoed

  • Leert je wat zonder dat je het merkt
  • Sluit aan op de ontwikkeling van de speler
  • Biedt steeds nieuwe en andere mogelijkheden
  • Gaat niet snel stuk
  • Meldt een leeftijdsindicatie
  • Is duurzaam
  • Is altijd zijn geld waard
  • Is veilig
  • Is voorzien van een gebruiksaanwijzing
  • Doet je de tijd vergeten
Het is niet eenvoudig om speelgoed voor je zelf of voor anderen te kopen. De tien
speelgoedregels maken het gemakkelijker een keuze te maken.

1. Goed speelgoed leert je wat zonder dat je het merkt

Ouders en leraren willen graag dat kinderen leren van spelen maar is dat nou ook echt altijd nodig?
Speeltechniek vindt dat kinderen al heel veel moeten. Om te beginnen moeten ze naar school. Veel kinderen moeten van hun ouders ook sporten en soms een muziekinstrument leren bespelen. Als je dan sport of een muziekinstrument leert te bespelen moet je je ook weer aan (heel veel) regels houden.

Bovendien is de druk op kinderen groot. Ze worden geconfronteerd met allerlei nieuws van de hele wereld. In kringgesprekken moet daarover worden gesproken en een mening worden gegeven. Gelukkig is er speelgoed zodat je ook nog leuke dingen kunt doen.

Met goed speelgoed leer je al spelend terwijl je dat niet in de gaten hebt. Je leert op je beurt te wachten. En dat je soms geluk en soms pech hebt. Verder merk je dat de een slimmer is of meer weet dan de ander. Bij een goed spel is er een geluksfactor ingebracht. Zo is het haast niet mogelijk dat bij hetzelfde spel altijd dezelfde speler wint. En zowel met winnen als met verliezen leer je omgaan.

2. Goed speelgoed sluit aan op de behoefte en de ontwikkeling van de speler

Vooral kinderen maken een ontwikkeling door. Wat ze niet kunnen als ze twee zijn, kunnen ze wel als ze wat ouder zijn. En oefening baart kunst. Dat laatste geldt ook voor volwassenen.

Het is dus verstandig om speelgoed uit te zoeken dat aansluit op de ontwikkeling van de speler. Een artikel dus waarvan je verwacht dat de ontvanger er plezier van zal hebben.

3. Goed speelgoed biedt steeds nieuwe en andere mogelijkheden

Een speelgoedartikel waarmee maar één handeling kan worden uitgevoerd of waarmee je maar op één manier kunt spelen, gaat gauw vervelen en wordt al weer snel terzijde gelegd. Met een doordacht stuk speelgoed kan steeds een ander element worden gebruikt.

4. Goed speelgoed gaat niet snel stuk

Aan het ontwikkelen en produceren van speelgoed van de bekende merkfabrikanten wordt veel aandacht en dus geld besteed. Het is dan ook zo gemaakt dat het tegen een stootje kan en de speler er lang plezier van zal hebben.

5. Goed speelgoed meldt een leeftijdsindicatie

Een leeftijdsindicatie is een handig gegeven op de doos van een goed stuk merkspeelgoed. Bedenk wel altijd dat het om gemiddelden gaat!

6. Goed speelgoed is duurzaam

Veel speelgoed gaat lang mee. Omdat het niet snel stuk gaat maar ook omdat het min of meer tijdloos is en het dus ook nog leuk is om er na een paar jaar weer mee te spelen.

7. Goed speelgoed is altijd zijn geld waard

Sommige mensen vinden dat speelgoed (te) duur is. Speeltechniek vindt dat goed speelgoed relatief veel geld kost maar dat je niet kunt stellen dat het daarom duur is. Vergelijk de uitgave voor een spel eens met een boek en bedenk dan dat je bijna altijd een boek maar één keer leest terwijl je een spel heel vaak speelt! Maar de lol van het spelen is natuurlijk ook wat waard.

8. Goed speelgoed is veilig

Alle landen van de Europese Unie moeten zich houden aan de Richtlijn voor Speelgoed. In Nederland is de richtlijn omgezet in het Warenwetbesluit Speelgoed. Strenge bepalingen zorgen er voor dat het speelgoed dat op de markt wordt gebracht veilig is.

Op al het speelgoed moeten de letters CE zijn aangebracht. Dit is een afkorting van Conformité Européenne. Als deze letters zijn aangebracht kan je er van uitgaan dat het speelgoed volgens de wettelijke bepalingen is gemaakt.

9. Goed speelgoed is voorzien van een gebruiksaanwijzing

Het komt voor: je koopt speelgoed maar er zit geen gebruiksaanwijzing bij of een die in een vreemde taal is opgesteld. De goede speelgoedleveranciers zorgen altijd voor een duidelijk leesbare gebruiksaanwijzing bij artikelen waarbij dit nodig is.

10. Goed speelgoed doet je de tijd vergeten

Voor kinderen en volwassenen is het belangrijk dat ze af en toe "hun hoofd leegmaken". Als je je vermaakt met een goed speelgoedartikel kan dat heel goed. Als je van tijd tot tijd je hoofd leegmaakt, kan je er weer tegen!
      10-06-2019 13:34